Като съседни държави България и Румъния са свързвани по границата с два моста - при Русе и при Видин от българска страна. От дълго време се обсъжда и идеята да бъде изградена и трета връзка между страните при Свищов, както и да бъде изграден втори мост от Русе към Гюргиево, но засега реални стъпки в тази посока не са правени.

Междувременно Румъния е напът да завърши един от най-скъпите и сложни инфраструктурни проекти за последните няколко десетилетия, който отново ще бъде над река Дунав. Той трябва да свързва Браила с окръг Тулча, който се намира в историческата област Добруджа.

Работата по моста "Браила" започна през 2019 година и въпреки очакваното забавяне на проекта, от транспортното министерство в северната ни съседка твърдят, че той ще заработи до края на следващата година.

За страната това ще е четвъртата връзка над Дунав, като мостът ще бъде третият най-дълъг в Европа със своите близо 2 километра. Също така това е и един от най-скъпите подобни проекти за северната ни съседка. Проектът е изчисляван на около 440 милиона евро.

Мостът, който е на 55% готов, трябва да се издига на 47 метра. По него работи италиано-японки консорциум.

"От една страна имаме мостът, чието изграждане напредва по график, а от друга - свързващи пътища по брега на Браила и Джиджила (бел.ред. - село в окръг Тулча от другата страна на Дунав)", посочва румънският транспортен министър Каталин Друла в своя публикация във Facebook след посещение на моста.