Реколтата от пшеница на Румъния през тази година ще достигне рекордно ниво. Според прогнозите в страната ще бъдат добити 11,3 милиона тона, което би било най-голямото количество, откакто северната ни съседка е час от Европейския съюз (ЕС).

Тези изчисления са на румънското ресорно министерство на база на събраната реколта от близо 99% от всички 2,2 милиона хектара площи, засети с пшеница за сезона 2020/2021. Това пише местният сайт Romania Insider.

Миналото лято съседката ни отчете слаба реколта като събра само 6,4 милиона тона пшеница заради тежката суша, засегнала около 40% от продукцията. Година по-рано пък обемът възлизаше на близо 10,3 милиона тона.

Преди седмици стана ясно, че през 2021 година се очаква добивът на Румъния да се увеличи с рекордните 58%. По този начин северната ни съседка може да стане най-големият производител на житната култура в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), изпреварвайки Полша.

Тогава в ревизираната прогноза на американското агроминистерство беше посочено, че страната ще достигне обем от 9,5 милиона тона или с 300 000 тона повече от първоначално очакваното.

Румъния не е имала толкова добра реколта от жито и рапица от десетилетие

Румъния не е имала толкова добра реколта от жито и рапица от десетилетие

Това сочат данни на ресорното министерство