Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е започнала разследване за това как са били използвани европейски средства на стойност от 1 милиард евро за облагородяване и развитие на района около делтата на река Дунав. 

Това финансиране е било насочено към Румъния за подкрепата на проекти, свързани с разработен интегриран териториален инструмент за района. Решението за разследването идва, след като членове на Европейския парламент са поискали информация за използването на тези средства, съобщава G$media.ro, цитирана от Romania Insider.

Финансирането от 1 милиард евро е било предназначено за развитието на населените места около делтата на Дунав в Румъния и основно за подобряване на качеството на живот там.

Според разследване на Investigative Journalism for Europe (IJ4EU) от март тези средства са били разпределени между "шепа" хора на база на лични, бизнес и политически взаимни интереси.

Механизмът Danube Delta Integrated Territorial Investment е най-големият интегриран териториален инструмент в Европа. Той е разработен от бившият румънски министър Еуген Теодорович, а средствата де факто са били управлявани от негови приближени в управлението на окръг Тулча, разположен в област Добруджа.

Европейските власти са поискали от румънските органи също да започнат разследване по случая.