Крайбрежието на Албания разкрива впечатляващи гледки, кристалночисти води, а там могат да бъдат намерени и едни от най-изгодните имоти по Средиземноморието. И заради това не е изненадващо, че купувачи от цял свят се насочват натам.

Според доклад на специализираната в имотния сектор компания Colliers от пролетта на 2021 година, докато албанският имотен пазар отчете драматичен спад на търсенето по време на първата вълна от коронавирус, през последните месеци интересът към страната расте с бързи темпове. Всъщност той е достигнал нови върхове след разхлабването на мерките преди месеци.

За първите три месеца на годината от статистическата служба на Албания отчитат, че икономиката е нараснала с 5,53%, а 1,09% от тях се дължат на пик в строителството, а още 0,58% - на активността на имотния пазар.

Освен към столицата Тирана купувачите се насочват най-много към крайбрежието.

"Има много силно търсене от страна на купувачите през 2021 година", посочва управляващият директор на Albania Property Group Илир Кономи пред сайта Emerging Europe. "Продаваме все повече и повече имоти на чуждестранни купувачи по Албанската ривиера особено от февруари насам", допълва той.

Междувременно експертът посочва, че към момента цените все още са ниски на фона на тези по крайбрежията на други пазари в региона. Те варират между 1000 и 1400 евро за квадратен метър за апартаменти в сгради, в близост до морето и с хубава гледка към него.

Изключение прави само Дерми - курорт, намиращ се в сърцето на Албанската ривиера, където цените достигат 3000 евро за квадратен метър.

По думите на експерта основните купувачи са албанци, които от години живеят и работят в Западна и Северна Европа. От чуждестранните купувачи най-многобройни са тези от страни като Полша, Германия, Чехия и Скандинавските държави.