Гърция се кани да предприеме пакет от мерки в подкрепа на младите хора в страната, включващи помощи за жилища, отпадането на данъци за някои услуги за тях, както и такива за стимулиране на заетостта.

Плановите на Атина в тази посока все още са на начален етап, но част от тях бяха представени от премиера Кирякос Мицотакис по време на неговата реч при откриването на международното изложение Thessaloniki International Fair на 11 септември.

В Гърция все още високите цени на жилищата са една от причините много от младите хора да живеят с родителите си в началото на 30-те си години. Това важи особено за хората с по-ниски доходи.

От гръцкото правителство искат компанията Hellenic Public Properties Company (ETAD), която е най-голямото дружество, управляващо държавни имоти в страната, да предостави жилища за ползване на млади хора.

Заедно с това планът предвижда премахването на данъците върху мобилните услуги за лица до 29-годишна възраст, както и осигуряването на субсидии в рамките на 3 години при наемането на млад човек на работа.