Румъния се готви за рекордна година що се отнася до житните култури, след добивът досега е много силен.

Средният добив на хектар на жито, пшеница и рапица, след събирането на реколтата от между 60 и 90% от обработваемите площи, е най-добрият от последното десетилетие. Това показват данни на румънското агроминистерство, цитирано от Romania Insider.

Според изчисленията средният добив на хектар е 5,4 тона от над половината от обработваемите площи. Като се има предвид този обем, общо реколтата на трите култури може да мине 11 милиона тона, което би било рекорд за страната.

Румъния може да изпревари Полша като най-голям производител на пшеница в Източна Европа

Румъния може да изпревари Полша като най-голям производител на пшеница в Източна Европа

България ще добие с 200 000 тона повече от първоначалните изчисления до 6,1 милиона тона, прогнозират от американското агроминистерство

Междувременно през миналата седмица стана ясно, че през 2021 година се очаква добивът на Румъния да се увеличи с рекордните 58%. По този начин северната ни съседка може да стане най-големият производител на житната култура в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), изпреварвайки Полша.

Според ревизираната прогноза на американското агроминистерство, страната ще достигне обем от 9,5 милиона тона или с 300 000 тона повече от първоначално очакваното. Това е с 58% над добива за 2020 година, пише Romania Insider.

Междувременно в своята прогноза от американската институция изчисляват, че в резултат на благоприятните метеорологични условия добивът на България също ще е с 200 000 тона над първоначалните изчисления до 6,1 милиона тона.