Германският технологичен лидер Siemens AG обяви, че отваря два нови центъра в България, като единият ще се намира в София, а другият - във Варна. От компанията посочват, че те ще се занимават с дейности в две направления - дигитализирано производство и процесни индустрии и задвижвания.

"В момента сме в процес на търсене на кадри за двете нови звена, които се очаква да започнат работа през пролетта на 2018-та", коментира ръководителят на двете направления за компанията у нас инж. Теодор Маринов.

Центърът във Варна ще работи с автомобилната индустрия, като в него ще се разработват и внедряват системи за производство и автоматизация.

"Голяма част от водещите германски производители на автомобили използват системи, базирани на компоненти и контролери на Siemens", обяснява Маринов и допълва: "Страната ни разполага с нужните кадри с висока техническа подготовка, за да можем да отговорим на техните изисквания.".

В морския град за работа ще се търсят инженери с опит в автоматизацията, като за тях ще бъде задължително да владеят английски език, а допълнително немският ще бъде предимство.

"Те ще преминат през специално обучение, което да гарантира, че хъбът ще предоставя услуги от световна класа. На този етап се предвижда екипът да наброява 12 души, като се очаква техният брой да бъде увеличен впоследствие", съобщават от Siemens.

Хъбът в София ще отговаря за обработката на клиентски поръчки на направленията от целия регион на Централна и Източна Европа. За кандидатите там основното изискване е да владеят някои от езиците в региона, като румънски, сръбски, хърватски и други.

"Познания по администриране на процеси, логистика в индустрията, ERP системи, както и опит с изнасянето на бизнес услуги (т.нар. business process outsourcing - BPO) са съществено предимство. На служителите в софийския хъб също ще бъдат предложени допълнителни обучения и опреснителни езикови курсове", допълват от фирмата.

Германската компания присъства на българския пазар над 130 години, като в Правец има завод за измервателна апаратура за продукти с високо напрежение.