Гигантът на германската химическата промишленост BASF планира да увеличи капацитета си за производство на материали за батерии в Китай, на фона на нарастващото търсене на електромобили. Това съобщи шанхайският бизнес портал "Ицай глобал", цитиран от ТАСС.

По негови данни, съвместното предприятие между BASF и китайската компания Shanshan планира до четвъртото тримесечие на тази година да пусне в експлоатация нови производствени линии в заводите си в градовете Чанша (централна провинция Хунан) и Шуйзуйшан (автономен район Нинся-Хуей в Югозападен Китай).

След посоченото увеличение, капацитетът на всички производствени линии на съвместното предприятие ще достигне 100 хил. тона годишно.

През август миналата година BASF купи 51% от акциите на компанията Hunan Shanshan Energy Technology, която от своя страна е дъщерно дружество на Shanshan. Съвместното предприятие управлява в Китай 4 завода с общо 1600 работници и служители.

За BASF Китай е вторият по големина пазар за продажби. През първото тримесечие на годината приходите на съвместната компания нараснаха с 22%, достигайки почти 3,2 милиарда евро.

Шефът на BASF: Германия я чака най-голямата криза от 1945-а, ако се откаже от руския газ и петрол

Шефът на BASF: Германия я чака най-голямата криза от 1945-а, ако се откаже от руския газ и петрол

Под заплаха се оказва съществуването на много малки и средни предприятия