Конкурентът на Revolut, германската дигитална банка N26, спира операциите си в САЩ, става ясно от прессъобщение на компанията, цитирано от CNBC. Това се случва по-малко от две години и половина след като стартира отвъд океана.

От 11 януари 2022-а година 500 000 американски клиенти на N26 вече няма да могат да използват приложението му.

От базираната в Берлин финтех компания, която е оценена на $9 милиарда, заявиха, че иска да изместят фокуса си в Европа.

"Клиентите ни в Америка ще могат да използват сметките си както обикновено до 11 януари 2022 г. и ще получат допълнителни инструкции как да изтеглят парите си, за да осигурят плавен преход", заявиха от дигиталната банка.

Мобилната банка N26 получи още $100 млн. инвестиция

Мобилната банка N26 получи още $100 млн. инвестиция

Оценката ѝ остава непроменена на $3,5 млрд.

Това не е първият път, когато N26 спира услугите си от голям англоезичен пазар. Фирмата се оттегли от Великобритания в началото на миналата година, посочвайки като причина излизането на страната от Европейския съюз.

Новината за оттеглянето от американския пазар напомня колко трудно е за европейските финтех компании да разширят услугите си в САЩ. Британската дигитална банка Monzo, която започна да тества услугата си отвъд океана през 2019-а година, наскоро оттегли молбата си за банков лиценз в страната.

От компанията на българина Влад Тенев - Robinhood, пък се опитаха, но не успяха да се разширят в международен план, прекратявайки плановете си за пускане на британска версия на приложението си миналата година.

"Мисля, че виждаме много възможности за растеж в Европа в онлайн банкирането", коментира пред CNBC Крик Гънинг - главен изпълнителен директор и съосновател на Fourthline. Това е стартъп, който помага на фирми като N26 и една друга германска финтех компания - Trade Republic, да се борят с измамите.

Revolut ще плаща наема си в bitcoin

Revolut ще плаща наема си в bitcoin

За най-големия си офис в САЩ

"Те искат да удвоят своите най-силни пазари в Европа, което според мен е умен ход", допълва експертът.

Освен, че пренасочва вниманието си изцяло към Европа, N26 заяви, че догодина ще увеличи разходите за нови функции като инвестиционни продукти. Освен това планира и разширяване в Източна Европа на фона на нарастващото търсене в региона. дали това означава, че компанията ще навлезе и в България? Предстои да разберем.