Китайският петролно-газов гигант PetroChina е разкрил едно от най-големите в света петролни находища, което се намира в Синцзян-Уйгурския автономен район на Китай. В петък агенция "Синхуа", разпространи новината, като отбеляза че става дума за находище с обем 1,24 милиарда тона.

По думите на представителя на компанията Xinjiang Oilfield (регионално поделение на PetroChina) Тан Юн, находището се намира в Джунгарския басейн, в района на езерото Ма.

"Към настоящия момент са открити и изследвани геологически запаси от петрол;в обем от порядъка на 1,24 млрд. тона, от които 520 милиона тона са доказани", казва пред агенцията той, цитирана от ТАСС.

По данни на специалиста намерените запаси са по-значителни от смятаните за много големи находища Хемлок в Аляска, САЩ и бразилския петролно-газов басейн Кампус в акваторията на Атлантическия океан.

Геологически проучвания се провеждат в района на езерото Ма от 90-години на миналия век. Но, както отбелязва "Синхуа", работата бе усложнена от липсата у китайските компании на съвременни технологии.

Откритото огромно петролно находище открива големи перспективи пред проучвателните работи в региона. Получените резултати и данните от геологическите изследвания свидетелстват, че в района около езерото Ма има потенциални условия за откриване на най-малко още едно находище с обем над 1 милиард тона, отбелязва Тан Юн.

Към настоящия момент най-голямото по запаси в Китай е Дацинскиото петролно-газово находище в северно-източната провинция Хеейлунцзян. То е открито през 1959 година, като запасите от суровината в него се оценяват на около 5,7 милиарда тона.