Президентът на САЩ Доналд Тръмп беше блокиран и от платформата за видеосъдържание на Google - YouTube, като от нея се позовават на "възможността за насилие", която каналът му носила, става ясно от поредица от туитове на компанията.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп беше блокиран и от платформата за видеосъдържание на Google – YouTube, като от нея се позовават на „възможността за насилие“, която каналът му носила, става ясно от поредица от туитове на компанията. Те посочват, че тъй като това е първия път в който профила му „нарушава техните политики“, той ще бъде блокиран за седмица, но възможността за коментари под видеата, които се споделят в канала му, ще бъде блокирана „за неограничено време“. Ако обаче от компанията решат, че той продължава да нарушава правилата им, наложената забрана върху профила му може да бъде удължена. Самият Тръмп коментира във видеа, качени включително и в YouTube, че големите технологични компании правят „катастрофална грешка“ в опитите си да го заглушат и че това са опити за „разделение на хората“. От екипа на президента качиха няколко видеа в събота и засега не е ясно кое според платформата „нарушава“ нейните политики. Те са клипове от речта му в Тексас, която телевизионните компании също отказаха да разпространят. „Това е най-голямата грешка, която някой може да направи в този момент“, каза британския политик Найджъл Фараж. „Доналд Тръмп не радикализира десетки милиони американци. Десетките милиони американци вече бяха радикализирани от мейнстрийм медиите, те бяха все по-мнителни към социалните медии и ненавиждаха Вашингтон и начинът, по който той работи.“ Според него вълната от цензура, пред която е изправен Тръмп, ще има „мрачни последици“ в бъдеще.

Те посочват, че тъй като това е първия път в който профила му "нарушава техните политики", той ще бъде блокиран за седмица, но възможността за коментари под видеата, които се споделят в канала му, ще бъде блокирана "за неограничено време".

Ако обаче от компанията решат, че той продължава да нарушава правилата им, наложената забрана върху профила му може да бъде удължена.

Самият Тръмп коментира във видеа, качени включително и в YouTube, че големите технологични компании правят "катастрофална грешка" в опитите си да го заглушат и че това са опити за "разделение на хората".

От екипа на президента качиха няколко видеа в събота и засега не е ясно кое според платформата "нарушава" нейните политики. Те са клипове от речта му в Тексас, която телевизионните компании също отказаха да разпространят.

"Това е най-голямата грешка, която някой може да направи в този момент", каза британския политик Найджъл Фараж. "Доналд Тръмп не радикализира десетки милиони американци. Десетките милиони американци вече бяха радикализирани от мейнстрийм медиите, те бяха все по-мнителни към социалните медии и ненавиждаха Вашингтон и начинът, по който той работи."

Според него вълната от цензура, пред която е изправен Тръмп, ще има "мрачни последици" в бъдеще.