Водещият световен производител на бронирани автомобили - International Armored Group (IAG), ще изгради български завод в Бургас с първоначална инвестиция от 20 милиона лева, съобщават от компанията. По този начин IAG инвестира пряко във военната промишленост в България, след като през 2021 година избра местен полигон за провеждане на задължителните изпитания за качество и надеждност по стандартите на НАТО. Основател и собственик на IAG е българският емигрант д-р Антон Стефов.

Заводът ще бъде построен в Индустриална зона - Бургас, като IAG BG вече е подписала предварителен договор за придобиване на терена за инвестицията с площ от 150 000 кв. м. Изграждането ще бъде поетапно, като е планирано да започне в края на годината. Основното производствено хале се очаква да бъде завършено през 2024 година. 

Оръжейният завод "Арсенал" спира работа и пуска своите близо 8000 работници в отпуск

Най-големият оръжеен завод в България спира работа и пуска 8000 работници в отпуск

Какви са причините?

"Щастлив съм, че имам възможност да разширя присъствието на IAG в България и да подпомогна страната с инвестиция в индустрия с нарастваща важност в глобален мащаб. Ще увеличим заетостта в бургаския регион в период на сериозни икономически предизвикателства пред България. Радвам се, че българската държава насърчава трайното установяване на големи инвеститори като нас тук, в моята родина, и се ангажирам да увеличавам приноса на IAG към развитието на България в бъдеще", коментира д-р Стефов.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер подчерта важността на инвестициите в иновативни производства и позиционирането в България на експортно ориентирани компании, а кметът на Бургас Димитър Николов благодари на д-р Антон Стефов за желанието му да инвестира в родината и именно в Бургас. 

Очаква се общата заетост в бургаския завод да надхвърли 300 души. Като част от проекта, IAG ще финансира програми за обучение на най-малко 20 специалисти в бронирането на автомобили на място в заводите на компанията в ОАЕ и Турция, като и у нас, с помощта на чуждестранни специалисти. В новата, четвърта поред и най-голяма производствена база на компанията в света, ще се произвежда цялата гама изделия на IAG, включително най-новата бронирана машина на пехотата "РИЛА 8х8".

Съкращава се времето за пътуване с влак до Бургас и Варна

Съкращава се времето за пътуване с влак до Бургас и Варна

Предвидено е закупуване на нови локомотиви и вагони