Започнати са експерименти за скоростта на влаковете у нас. През месец март подбалканската жп линия ще стане постоянна и за малко над 4 часа и половина трябва да се стига от София до Бургас. Това каза председателят на парламентарната комисия по транспорт и съобщения Борислав Гуцанов в интервю в предаването "България сутрин" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Гуцанов добави, че това време е съизмеримо с пътуването с автомобил. Освен това, във влаковете ще трябва да има интернет и вагон ресторанти.

"Още от следващия месец ще има друга скорост. Нормално ли е в XXI век да стигаш с влак от София до Варна за 8 часа и половина? А при Бургас - София - за около 6 часа и половина - 7 часа. Има закъснения, условията вътре са лоши. Искаме "зелена" енергия и хората да се чувстват комфортно, а не правим нищо по тази тема", каза Гуцанов. По думите му, затова четири пъти са намалели превозените пътници - от 80 милион в най-добрите години, до около 20 млн. за година сега".

Предсдателят на парламентарната транспортна комисия алармира, че през годините са раздадени милиарди лева, а насреща няма нищо извършено бързо, правилно и сигурно. "Превеждани са авансова пари, без да бъде свършена никаква работа. Докладите за нарушенията ще бъдат предадени на съответните органи", подчерта Борислав Гуцанов.

Той даде пример, че "с лопата и кирка да бяха полагали жп релсите, щеше да стане по-бързо от това, което е в момента. Не може хората да имат услуга, която е била през XVIII век. Да не говорим как са закрити заводите за ремонт на локомотиви в България и машините отиват на ремонт в други страни. Това нормално ли е? Има възможност в София, Пловдив и Варна да се правят ремонти", отбеляза Гуцанов.

Предвидено е закупуване на нови локомотиви и вагони. Близо 2 млрд. евро са средствата, които са определени по Плана за възстановяване и устойчивост, за "съживяване" на сектора.

Сливането на дружествата за пътнически и товарни превози в холдинг БДЖ се очаква да приключи през септември, каза още Борислав Гуцанов. Той посочи, че по този начин БДЖ ще работи по-ефективно.

Трите дружества на БДЖ се сливат в една компания

Трите дружества на БДЖ се сливат в една компания

Повече няма да се продават активи на БДЖ, както е правено досега, заяви министърът на транспорта

Във връзка с развитието на пристанищата у нас, председателят на парламентарната комисия по транспорт и съобщения коменитра, че "пристанищата във Варна и Констанца бяха съизмерими, а в момента Констанца е 11 пъти преди Варна".

Гуцанов смята, че "може да се направи инвестиция в България, така че този, който направи инвестицията, да докара и товарите за пристанищата тук". Може да има и "интермодален терминал във Варна, интермодален терминал в Русе и ще задминем Констанца", каза още Гуцанов.

Проф. Ананиев: Пътник на БДЖ може да струва и 1000 лева

Проф. Ананиев: Пътник на БДЖ може да струва и 1000 лева

Не може да имаме влакове, които се движат с 200-250 км/ч, тъй като това касае нова и скъпа инфраструктура