Милиардерът Бил Акман, който стои зад Pershing Square Capital Management, заяви, че фондът му напуска позицията си в Berkshire Hathaway, оценявана на 1 милиард долара, търсейки по-висока доходност. Pershing Square заяви, че е продал своите акции в Berkshire Hathaway и ще инвестира в други пазари, пише Forbes.

Продажбата на Pershing Square показва, че фондът на Акман вярва, че може да разпредели капитала по-бързо и с по-висока възвръщаемост на днешните нестабилни пазари, в сравнение с Berkshire на Бъфет, чиито парични баланси набъбват до 130 милиарда долара през първото тримесечие.

'Днес имаме 10 милиарда долара капитал за инвестиране. Можем да бъдем много по-пъргави", каза Акман. "Смятаме, че трябва да се възползваме от тази пъргавост, да запазим допълнителна ликвидност в случай, че цените отново станат по-привлекателни", заяви той.

Най-голямата печалба в историята: Как $27 милиона станаха $2,6 милиарда

Най-голямата печалба в историята: Как $27 милиона станаха $2,6 милиарда

И няколко други гениални залога, направени в историята

"Смятаме, че сега средата е много по-различна, отколкото когато направихме инвестицията в Berkshire преди една година", казва партньорът на Акман Райън Израел. "Продължаваме да мислим, че Berkshire ще бъде силна инвестиция в дългосрочен план, но също така смятаме, че настоящата среда означава, че може да има повече от добри възможности за нас и виждаме много възвръщаеми инвестиции", добави той. В края на март акциите на Pershing Square в Berkshire са стрували около 1 милиард долара според Комисията за ценни книжа и борси.

Фондът на Акман се раздели и с наскоро придобитите си позиции в Blackstone и Park Hotels & Resorts.