Изместват ли българските плодове и зеленчуци конкурентния внос, който похлупи родния пазар през последните години, е рано да се каже. Но тази есен като че ли бизнесът леко се оттласква от дъното по отношение на търсенето и предлагането на пресни плодове и зеленчуци на пазара.

За първи път в най-изобилните месеци, каквито са септември и октомври, статистиката отчита превес на български плодове и зеленчуци, коментира Sinor.bg.

При картофите тази есен наблюдаваме доминиращо място, като родно производство е надхвърлило 142 хиляди тона. По данни на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата в края на октомври тази година предлаганите на пазара картофи са били 142 492 тона, докато вносът от Франция по същото време е възлизал на 12 087 т., а от Германия - на 6 537 т. Общо през годината до края на ноември обаче вносът на картофи възлиза на 31 хил. тона.

При ябълките също отбелязваме ръст, тъй като през последните години вносът през зимните месеци до началото на беритбата на този плод е изключително голям. За първи път обаче от началото на годината вносът на ябълките се изравнява почти с производството на българските плодове. Така че вътрешното производство е достигнало 46 354 т, при внос до края на септември от 42 608 тона.

Колко български продукти продават Billa, Kaufland, Lidl и T Market?

Колко български продукти продават Billa, Kaufland, Lidl и T Market?

Четирите вериги държат около 30% от търговията с бързооборотни стоки у нас

Вносът на ябълки е основно от Северна Македония - 22 811 т., Полша - 11 264 т. и Гърция 3 083 т. При крушите най-голям е импортът от Гърция - 1 018 т. и Турция - 312 т.

Интересно е да се види какво е било съотношението на предлаганите български и вносни стоки през септември тази година. По данни на министерството на земеделието съотношението между продажбите на български домати и домати от внос е показал лек превес на българските домати, като съотношението е 58% към 42%.

Кои са най-отглежданите плодове и зеленчуци у нас?

Кои са най-отглежданите плодове и зеленчуци у нас?

През 2019 г. в България се отглеждат с 50% повече зеленчуци спрямо 2016 г.

При краставиците родната продукция почти изцяло е изместила вноса, така че през септември 99% от краставиците са били от родните градини и само 1% - от внос. По-голям е относителният дял на пазара на българските картофи, който е 82%. Предлаганите количества български ябълки също са съставлява 70% от общите количества, търгувани на пазара на едро.

В пика на гроздобера добри резултати има и при този плод. Данните за септември сочат, че българското грозде и съставлявало 80%, при 20 на сто внос. При десертното грозде основно е местното производство, а вносът е основно от Гърция - 920 т. и Турция - 703 т.

Увеличиха ли евросубсидиите производството на зеленчуци и плодове у нас

Увеличиха ли евросубсидиите производството на зеленчуци и плодове у нас

Оранжерийната ни продукция я няма никаква по пазарите

Въпросът е дали тенденцията на увеличение при зеленчуците ще се запази и през 2020 г., тъй като климатичните промени се превръщат във все по-голям проблем за производителите.