Българската фармацевтична индустрия е в подем и дава ясни признаци за още по-добро бъдещо развитие. Това става ясно от съвместен анализ на Германо-Българската индустриално-търговска камара и Фондация "Конрад Аденауер" в България, представен по време на организирано от тях събитие в София. Най-добрата новина за българския фармацевтичен бизнес е, че страната ни може да се превърне в "аптеката" на Европа.

"На европейско ниво има искания за връщане на производството на лекарства и активни съставки от трети страни в ЕС, за ​​да се гарантира сигурност на доставките дори по време на криза. Това е страхотна възможност за българската фармацевтична индустрия. България предлага много предимства и наистина може да се превърне в "аптека на Европа", подчерта ръководителят на българския офис на фондация "Конрад Аденауер" Торстен Гайслер.

Страната ни се намира на 10-о място в Европейския съюз по брой студенти от специалност фармация, като германските нарастват значително. Това говори както за доверието в българското образование, така и за това, че този бизнес ще продължи да се развива у нас.

Кой ще доминира в пазара на лекарства срещу COVID-19, оценен на $20 милиарда

Кой ще доминира в пазара на лекарства срещу COVID-19, оценен на $20 милиарда

Отговорът е Pfizer

А Германия има за цел да популяризира фармацевтичната индустрия в България, заради нашата дългогодишна традиция, висококвалифицираните ни експерти и служители и прозрачното управление на качеството. Не на последно място страната ни е гарант на стабилни вериги на доставки и изключително благоприятни производствени условия.

"Затова искаме да привлечем вниманието към България като фармацевтична локация и да подчертаем нейните силни страни", допълни Торстен Гайслер. 

За високите нива на ефективност на българските фармацевтични компании има различни фактори.

"Част от тях са процесите на оптимизиране на производството и доставките у нас, добрите транспортните връзки, иновациите и дигитализацията", коментира Митко Василев - главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара.

Проучването показва новите тенденции във фармацевтичната индустрия у нас от глобална и европейска гледна точка, както и възможностите за сектора в България, предвид процесите на преместване на производството и реорганизация на веригите за доставки. 

"Най-силните страни на България като място за фармацевтично производство на бъдещето включват: ниски данъчни ставки, липса на валутен риск поради връзката с еврото, както и планове за въвеждането му и конкурентни разходи за труд", заяви Ясен Георгиев - изпълнителен директор на "Института за икономическа политика" (ИИП) и ръководител на авторския екип на изследването.

Износът на фармацевтични продукти у нас се е увеличил с 31% през последните няколко години. Българската фармацевтична индустрия има силен международен фокус и курсът на растеж може да бъде продължен. Клиничните изследвания в нашата страна са добре развити, като България е на 20-о място в света по брой проведени клинични изпитвания и на 15-о по брой участници. 

Чайкафарма изгражда нов производствен комплекс за таблетки, капсули и течни лекарства

Чайкафарма изгражда нов производствен комплекс за таблетки, капсули и течни лекарства

Той ще разполага с роботизирано и автоматизирано оборудване