През 2022-а година компанията Pfizer ще доминира пазара на хапчетата срещу COVID-19, който се оценява на $20 милиарда. Това показва анализ, публикуван в момент, когато богатите страни бързат да си осигурят доставки, а по-бедните ще трябва да почакат до началото на 2023 г., за да могат компаниите за генерични лекарства да произведат големи количества, пише Bloomberg.

Американската компания, която вече постига големи печалби от ваксината си срещу COVID, се очаква да набере около 17 млрд. долара приходи от продажби на експерименталното си лекарство Paxlovid през 2022 г., сочи анализът на компанията Airfinity. Хапчето молнупиравир на Merck ще постигне приходи от около 2,5 млрд. долара през идната година, съобщава компанията за данни в Лондон.

Pfizer и BioNTech: Трета доза пази от омикрон

Pfizer и BioNTech: Трета доза пази от омикрон

Акциите тръгнаха нагоре

Търсенето на лекарствата вероятно ще надвиши предлагането на фона на разпространението на COVID в света и несигурността на учените доколко ваксините и лекарствата с антитела ще се справят с омикрон и другите варианти, които може да се появят. Покупките от богатите страни засилват притесненията, че след като изпитват трудности да се снабдят с ваксини, по-бедните страни може да изостанат отново въпреки споразуменията за лицензиране, чиято цел е да разширят наличностите от лекарства.

"Въпросът с неравенството в достъпа до лекарства срещу COVID се набива на очи", коментира Джон Амуаси, специалист по глобално здраве и заразни болести в центъра "Кумаси" за колаборативни изследвания в областта на тропическата медицина в Гана. "Няма причина да смятаме, че това няма да е проблем. Ясно е, че ще бъде. Колкото по-рано се разбере, толкова по-добре", допълва той.

Pfizer и Merck се съгласиха да позволят на производители на генерични лекарства да произвеждат евтини версии на хапчетата им за страни с преобладаващо ниски или средни доходи на населението. Сделките може да означават, че доставките ще започнат да достигат до тези страни в рамките на месеци, каза миналия месец Чарлз Гор, изпълнителен директор на подкрепяния от ООН Medicines Patent Pool.

Pfizer с хапче срещу Covid-19, намаляващо риска от хоспитализация с 89%

Pfizer с хапче срещу Covid-19, намаляващо риска от хоспитализация с 89%

Акциите подскочиха с 11%

Фармацевтичните компании съобщиха за поредица от стъпки, които са предприели, за да разширят достъпа до лекарствата си на глобално ниво.

Merck очаква лекарството ѝ да бъде налично в страните с преобладаващо високи, средни и ниски доходи на населението почти едновременно. Компанията съобщи, че е запазила най-малко три милиона дози от доставките си за страни с ниски и средни доходи за първото полугодие на 2022 г. и очаква още три милиона дози от генеричните лекарства да бъдат произведени чрез споразумения за лиценз през същия период.

Над сто заявления са били подадени за всяко от лекарствата, според патентни данни, и не е ясно колко производители на генерични лекарства ще получат лицензи. След като компаниите се сдобият с разрешение, трябва да произведат хапчето, да проведат изследвания, доказващи, че функционира като оригиналното, и да поискат одобрение от регулаторите.

"Надяваме се, че това ще стане бързо, но продуктът ни ще е наличен едва по-късно през следващата година. Ще опитаме да придвижим процеса по-бързо", казва Желиз МакКълоу, представител на базирано в Женева патентно ведомство.

Продължава безпокойството колко време ще е необходимо доставките да достигнат до много страни. Адвокати в здравната област призовават за допълнителни стъпки за разширяване на достъпа, включително засилване на тестването в страни с ниски доходи за засичане на случаи в първите дни от заразяването, когато лекарствата може да са най-ефективни.

Целта на Pfizer е да осигури хапчето си срещу вируса на най-нуждаещите се пациенти възможно най-скоро и на достъпна цена, ако регулаторите на съответните страни дадат разрешение, каза говорителят на компанията Шарън Кастило в имейл. Merck не е отговорила на молбата за коментар.

Някои производители на генерични лекарства съобщиха, че могат да произвеждат десет милиона дози от хапчетата срещу COVID, но трябва да бъдат разрешени регулаторни пречки и други предизвикателства.

Pfizer получи поръчка от САЩ за $5,3 милиарда за лекарството срещу COVID-19

Pfizer получи поръчка от САЩ за $5,3 милиарда за лекарството срещу COVID-19

След милиардите приходи от ваксината, компанията ще спечели много и от антивирусното си лекарство Paxlovid