Pfizer вече реализира огромни печалби от своята ваксина срещу COVID-19. Днес по всичко личи, че компанията е готова да тръгне към още един огромен пазар на приходи, благодарение на своето перорално антивирусно лекарство Paxlovid. Американските медии цитират обявената от компанията поръчка за лекарството от правителството на САЩ в размер на 5,3 милиарда долара.

Сделката зависи от това на Paxlovid да бъде предоставено или разрешение за спешна употреба (EUA), или пълно одобрение. И към момента това изглежда сигурно, след като стана ясно, че лекарството намалява свързаните с COVID-19 хоспитализации и смъртни случаи с почти 90% в изпитването на фаза 3.

Всяка секунда Pfizer, BiоNTech и Moderna печелят по $1000

Всяка секунда Pfizer, BiоNTech и Moderna печелят по $1000

Това става ясно от анализ въз основа на изчисления върху отчетите на компаниите

Поръчката от страна на САЩ е за 10 милиона курса на лечение и идва само няколко дни, след като Pfizer подаде заявление за разрешително за Paxlovid за лечение на възрастни, които наскоро са диагностицирани с COVID-19 и са изложени на риск от развитие на тежко заболяване.

Pfizer обяви, че се надява леченията с лекарството да започнат още до края на тази година, въпреки че заради бюрокрацията това вероятно ще се случи през 2022-а.

"Цената, която заплаща правителството на САЩ показва доверието към продукта, вследствие на големия обем на закупуваните курсове за лечение", заявиха от компанията.

Американският президент Джо Байдън коментира, че е предприел незабавни стъпки, за да осигури "достатъчно доставки за американския народ", добавяйки, че лекарството "може да се окаже друг критичен инструмент в нашия арсенал, който ще ускори пътя ни за излизане от пандемията".

Той обаче подчерта, че все още ваксините са ключът към преодоляването на COVID-19, като призова родителите на деца на възраст от 5 до 11 години да се възползват от имунизационната програма в страната. Според съобщения в пресата САЩ вече са готови да се застъпят за бустерни ваксини за всички над 18 години.

Pfizer с хапче срещу Covid-19, намаляващо риска от хоспитализация с 89%

Pfizer с хапче срещу Covid-19, намаляващо риска от хоспитализация с 89%

Акциите подскочиха с 11%

Сделката с Pfizer изпреварва наскоро разширената поръчка на американската администрация за 3,1 милиона курса на лечение на конкурентния перорален антивирусен препарат на Merck & Co и Ridgeback - Biotherapeutics, на стойност 2,2 милиарда долара, която беше обявена по-рано този месец. Лекарството на Merck вече е одобрено във Великобритания под името Lagevrio.

На първо четене, данните за лекарството на Pfizer изглеждат малко по-обнадеждаващи от тези на Merck и Ridgeback, които показват 50% намален риск от хоспитализация или смърт.

Иначе, подобно на Merck, от Pfizer също се съгласиха да предоставят безплатен лиценз за своя орален антивирусен препарат, който ще може до доведе до ноу-хау за производство на Paxlovid от други производители на лекарства с по-ниска цена за разпространение в 95 държави с по-ниски доходи.

Pfizer ревниво пази тайната формула на ваксината си, която ще им донесе $36 милиарда приходи през 2021-а

Pfizer ревниво пази тайната формула на ваксината си, която ще им донесе $36 милиарда приходи през 2021-а

Pfizer-BioNTech разпространява най-голям брой ваксини срещу Covid