Акциите на Pfizer поскъпват с над 11% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, след като компанията заяви, че нейното експериментално хапче срещу Covid-19 намалява с 89% риска от хоспитализация или смърт на заразени с коронавирус нехоспитализирани хора на възраст 18 и повече години, предава БНР.

В същото време акциите на Merck поевтиняват с над 9% след тази новина, тъй като ефикасността на разработеното от компанията хапче срещу Covid-19 молнупиравир (molnupiravir) е доста по-ниска (50%).

Последствията от такива изумително положителни данни за хапчето на Pfizer бързо предизвикаха отзвук на финансовите пазари.

Акциите на компанията Regeneron Pharmaceuticals, която продава най-популярната досега терапия с моноклонални антитела за лечение на Covid-19, се понижиха с близо 7%, докато акциите на производителя на Covid ваксини - Moderna поевтиняха с почти 9%.

Спад с 8% пък бележат акциите на компанията BioNTech, която съвместно с Pfizer разработи една от най-популярните ваксини срещу коронавируса, докато акциите на Novavax, която също разработи ваксина срещу Covid-19, намаляват с близо 10%.

Лекарството молнупиравирът (molnupiravir) на компанията Merck имаше подобно въздействие върху пазара на фармацевтичните акции в началото на октомври, когато Merck и нейният партньор Ridgeback Biotherapeutics обявиха междинни данни за това тяхно Covid хапче. Тези данни показаха, че молнупиравир е намалил риска от хоспитализация и смърт при заразени с коронавирус с 50,3% при рискови, нехоспитализирани пълнолетни пациенти. Тези данни изглеждаха по това време изключително положителни, но към днешна дата те бледнеят преди данните за хапчето на Pfizer.

Първо хапче срещу Covid-19 бе одобрено за употреба

Първо хапче срещу Covid-19 бе одобрено за употреба

Великобритания стана първата, която даде разрешение