Великобритания се превърна в първата държава в света, която одобри хапче против Covid-19, предава Reuters. Лекарството на Merck и Ridgeback Bioterapeutics има потенциала да промени хода на пандемията.

The Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) препоръча лекарството, молнупиравир, да бъде използвано възможно най-бързо след положителен Covid-19 тест и в рамките на пет дни от появата на симптоми.

Това е първото лекарство с орално приложение срещу Covid-19, което получи одобрение. Очаква се разрешение за употреба и в САЩ по-късно този месец.

Във Великобритания хапчето ще носи търговското наименование Lagevrio. Данните от употребата му се следяха внимателно през последния месец и показват, че то намалява наполовина възможността за летален изход или хоспитализация за най-рисковите групи.

Миналия месец Великобритания постигна сделка с Merck за количества от него, достатъчни 480 хил. курса на лечения.

В отделно изявление Merck съобщи, че очаква да произведе 10 млн. курса до края на годината и поне 20 млн. през 2020 г. Акциите на американската комания се покачиха с над три процента.

Moderna сви прогнозата за ваксините

В четвъртък Moderna намали прогнозата си за продажба на ваксини срещу Covid-19 с $5 млрд., тъй като не успява да повиши производството до нужните нива. Акциите поевтиняха с над десет процента.

Компанията очаква общите продажби да достигнат между $15 млрд. и $18 млрд., при предходна прогноза от $20 млрд. за 2021 г. Очаква се тя да успее да достави между 700 млн. и 800 млн. дози - или с 300 млн. по-малко от очакваното.

Pfizer прогнозира $36 млрд. приходи от ваксните срещу Covid-19 през 2021 г. и още $29 млрд. през 2022 г.