През юли генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус определя като "шокиращ дисбаланс" доставките на ваксини. По думите му е неприемливо производителите да снабдяват преобладаващо богати страни. Според главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла -Тедрос говори "емоционално".

Това обаче разкри неудобна истина, а именно, че неравенството в доставките на ваксини не се случва от само себе си, а е резултат от решения на корпоративни ръководители и държавни служители, пише Bloomberg.

Близо година след като първите дози бяха налични, само 6% от хората в Африка например, са ваксинирани с двете дози към началото на ноември. Докато американците и по-голяма част от европейците се пребориха с пандемията, коронавирусът все още се разпространява в голяма част от света.

Производителите на ваксини Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson започнаха да изпращат повечето от дозите си към богатите страни, а не към бедните. Но след това политиките им започват да се разминават.

Moderna никога не беше произвеждала лицензиран лекарствен продукт преди Covid ваксината на компанията. Едва наскоро компанията започна да доставя и на по-бедни страни. Според главния изпълнителен директор Стефан Банселте  са възпрепятствани от кризата в доставките. Еднодозовата ваксина Johnson & Johnson се оказа сравнително малък играч, докато AstraZeneca бързо увеличи доставките си за по-бедните страни, до голяма степен, благодарение на споделяне лиценз на производител в Индия.

Pfizer-BioNTech разпространява най-големият брой ваксини и една от най-ефективните срещу коронавируса. Производителят очаква приходи от 36 милиарда долара само тази година. Според данните за разпространение Pfizer е най-използваната ваксина срещу Covid в най-богатите страни. Pfizer затвърди статута си на лидер в пандемията и с изявлението, че е разработила лекарство за Covid, което намалява хоспитализациите и смъртните случаи с 89%. но в близо бъдеще производството ще е ограничено.

През последните месеци Pfizer започна бързо да увеличава доставките на ваксини и извън най-богатите страни. Към началото на ноември има изпратени над 658 милиона дози (от 2 милиарда доставени) за страни с ниски и средни доходи, съобщи компанията. До края на годината се очаква тази цифра да достигне 1,1 милиарда дози от около 3 милиарда произведени.

И все пак има нещо, в което главният изпълнителен директор на Pfizer няма да отстъпи: тайната формула на неговата ваксина. Държави като Индия и Южна Африка настояват за предложение в Световната търговска организация (СТО) за отказ от права на интелектуална собственост за ваксини и медикаменти срещу Covid. Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла се противопостави най-сериозно на призивите за споделяне на технологиите.

"Предложението за отказ от права се основава грешното схващане, че достъпът до ваксини е ограничен, заради текущите нива на производство", каза Pfizer.

"Производителите на ваксини са на път да произведат достатъчно за целия свят до средата на следващата година", коментира той.

Ваксини за по-бедните държави

Посланието на Бурла към по-бедните страни е да побързат и да купят ваксини на Pfizer. "Трябва да направят своите поръчки за 2022 г.", каза Бурла цитиран от Bloomberg. По думите му при разпределението за доставка на ваксини не се взема предвид разпространението на Covid в дадена страна. "Повечето разговори за доставка в момента са със страни със среден и висок доход и основно с високи доходи."

Според Pfizer първите му сделки за доставка по време на пандемията са били предимно със страни с по-високи доходи, защото тези със средни доходи, са избрали да правят поръчки от други компании. "Готовността на страната" също представлява бариера за по-бедните страни, смята Pfizer. Производителят визира и способността да се справят със съхранение на дозите при свръхниски температури, както и желанието за ваксинация.

Дискусии

Междувременно Белият дом призова всички членове на Световната търговска организация (СТО) да подкрепят премахването на интелектуалната собственост за ваксините срещу COVID-19.

Европейският съюз пък предложи серия от мерки, които ще позволят на развиващите се страни да използват съществуващите търговски инструменти за разширяване на производствения си капацитет. Обединеното кралство, Швейцария и Норвегия също се противопоставиха на предложението.