Pfizer, BioNTech и Moderna реализират комбинирани печалби от $65 000 всяка минута, благодарение на своите ваксини срещу Covid-19. Това показва анализ на Народния алианс за ваксини, цитиран от световните агенции. Алиансът представлява коалиция от организации, която се бори за по-широк достъп до ваксините. Към момента, най-бедните държави в света все още са и с най-ограничен достъп до ваксините на фармацевтичните гиганти.

Докато Pfizer и BioNTech са предали по-малко от процент от общите си доставки на бедни държави, а Moderna e предоставила ваксини в размер на 0,2%. В момента 98 на сто от хората от държавите с ниски доходи не са преминали пълен курс на ваксинация.

На този фон, днес стана ясно, че от Pfizer ще позволят разработеното от компанията лекарство срещу Covid-19 да се произвежда и продава по-евтино в бедните страни, предаде Bloomberg. 

Съгласно споразумението Pfizer ще предостави безплатен лиценз за новото си лекарство на Медицинския патентен пул - организация с нестопанска цел, подкрепяна от ООН, в сделка, която ще позволи на производителите да вземат подлиценз. Така те ще получават тайната формула на компанията и ще могат да продават лекарството за употреба в 95 развиващи се страни, предимно в Африка и Азия. за ваксините обаче нещата към момента не стоят по този начин.

Pfizer с хапче срещу Covid-19, намаляващо риска от хоспитализация с 89%

Pfizer с хапче срещу Covid-19, намаляващо риска от хоспитализация с 89%

Акциите подскочиха с 11%

Компаниите са продали по-голямата част от дозите на ваксините си на богатите страни, оставяйки в беда нации с ниски доходи, заявиха от Народния алианс за ваксини (PVA) - коалицията, която се бори за по-широк достъп до ваксините срещу Covid-19.

Според изчисленията, трите компании ще направят печалби преди облагане с данъци от $34 милиарда тази година, което прави по над $1000 в секунда, $65 000 на минута или $93,5 милиона на ден.

Още през юли тази година генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус определи като "шокиращ дисбаланс" доставките на ваксини. По думите му е неприемливо производителите да снабдяват преобладаващо богати страни. Според главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла - Тедрос говори "емоционално".

Pfizer и Moderna вдигнаха цените на ваксините за Европейския съюз

Pfizer и Moderna вдигнаха цените на ваксините за Европейския съюз

Брюксел подписа за 2,1 млрд. дози до 2023 г.

Междувременно Белият дом призова всички членове на Световната търговска организация (СТО) да подкрепят премахването на интелектуалната собственост за ваксините срещу COVID-19.

Европейският съюз пък предложи серия от мерки, които ще позволят на развиващите се страни да използват съществуващите търговски инструменти за разширяване на производствения си капацитет. Обединеното кралство, Швейцария и Норвегия също се противопоставиха на предложението.

Pfizer ревниво пази тайната формула на ваксината си, която ще им донесе $36 милиарда приходи през 2021-а

Pfizer ревниво пази тайната формула на ваксината си, която ще им донесе $36 милиарда приходи през 2021-а

Pfizer-BioNTech разпространява най-голям брой ваксини срещу Covid