Властите в Индонезия ще въведат многократни визи за туристи и бизнесмени, валидни за срок от 5 години. Предвижда си максималният период на еднократен престой в страната с такива визи да бъде 60 дни, съобщава The Bali Sun.

Пускането на този нов вид виза беше обявено от Министерството на имиграцията на страната, като целта е да модернизира имиграционната система на Индонезия и да привлечат повече туристи и бизнесмени.

Припомняме, че в средата на 2023 г. индонезийските власти спряха безвизовия режим за влизане в страната, който важеше и за българи. Дoтогава в Инонезия мoжeшe дa ce влизa бeз визи зa пpecтoй дo 30 дни c цeл тypизъм.

Индонезия се оплака от "прекомерен" туризъм

Една от най-големите страни в света, заемаща 17 000 острова, се оплака от "прекомерен" туризъм

Наскоро страната премахна безвизовия режим за туристи от 159 държави, вкл. България

Според новите разпоредби, вече т.нар. виза D1 ще могат да получават туристи, бизнесмени и транзитни пътници от цял свят. Тази виза позволява посещения в Индонезия в рамките на пет години, като продължителността на едно посещение в страната може да е до 60 дни.

Изданието уточнява, че визата не дава право на постоянно пребиване и работа в страната на чужденци, а е предвазначена "за туристи, участници в конференции и бизнес срещи, идващи да се срещнат с приятели и роднини - които обаче не прекарват повече от 60 дни в страната".

Цената на 5-годишната виза, вкл. за българи, е около 900 долара. Плащането й може да се извърши и онлайн на уебсайта на Имиграционния отдел при подаване на съответния документ за издаване на виза.

Индонезия спря безвизовия режим при туристически пътувания

Една от най-големите страни в света, разположена на 17 000 острова, спря безвизовия режим за туристите

Това важи и за България