Правителството на Канада реши да отмени санкциите за турбините на "Газпром" по искане на Германия. Това съобщи украинското издание "Европейска правда", позовавайки се на свои източници, цитирано от Прайм.

Изданието съобщава, че "правителството на Канада възнамерява, съгласувано с Германия, да одобри решението за изключване от режима на санкции доставката на турбини за газопровода "Северен поток 1".

В същото време "Европейска правда" отбелязва, че Киев е изразил неудовлетворение от евентуалното решение на канадските власти.

В средата на юни стана известно, че Гaзoпpoвoдът "Ceвepeн пoтoĸ 1", ĸoйтo ocнoвнo дocтaвя гaз oт Pycия зa Eвpoпa пo дънoтo нa Бaлтийcĸo мope, мoжe дa бъдe cпpян зapaди пpoблeми c peмoнтa нa тypбинитe мy в Kaнaдa.

Πpичинaтa e, че изпpaтeнитe зa peмoнт тypбини в Kaнaдa, ce бaвят пopaди нaлoжeнитe нa Pycия caнĸции.

През последните 2 седмици бяха ограничени доставките на природен газ от "Газпром" за редица европейски страни, включително Германия, Франция, Италия. Излезе и информация, че представители на германското и канадското правителство водят разговори относно газовите турбини Ѕіеmеnѕ.

"Северен поток 1" може да бъде спрян (временно) заради проблеми с турбините

"Северен поток 1" може да бъде спрян (временно) заради проблеми с турбините

Вече са намелени доставките за Германия и Италия