Китай има най-големият брой "еднорози" в света - частни компании с оценка от над $1 милиард, гласи доклад на китайския Hurun Institute, цитиран от BBC.

Според изследването в Поднебесната империя има 206 такива компании, докато в Съединените американски щати - 203. Общо, двете страни са дом на над 80 процента от "еднорозите" по света. "Китай и САЩ доминират, въпреки че представляват едва половината от световния брутен вътрешен продукт и една четвърт от населението на света", посочва председателят Рупърт Хугеверф.

На първо място в класацията е китайската компания за плащания Ant Financial с оценка от $150 милиарда. Основана през 2014 г., основният ѝ бизнес е интернет платформата за плащания AliPay, която бе отделена от гиганта в интернет търговията Alibaba.

Китайската Bytedance се класира на втора позиция с оценка от $75 милиарда. Бързо растящата компания притежава популярната на някои пазари платформа за споделяне на видео TikTok. Китайският конкурент на Uber (която излезе на борсата) Didi Chuxing застава на трето място с оценка от $55 милиарда.

Сред "еднорозите" от САЩ се нареждат Airbnb, WeWork, Juul и други.

За първи път Китай измести САЩ по брой свръх богаташи

За първи път Китай измести САЩ по брой свръх богаташи

Най-богатият 1% притежава 45% от богатството в света, показва доклад на Credit Suisse