OneSpace, стартираща компания от Пекин, стана първото частно дружество в Поднебесната империя, която изстреля собствена ракета. 9-метровата OS-X успешно излетя от северозападен Китай днес.

Целта на мисията е да събере данни за изследователски проект, по който компанията работи заедно с държавното дружество Aviation Industry Corporation of China.

Основната през 2015 година, OneSpace често е сравнявана със SpaceX на Илън Мъск. И главният изпълнителен директор Шу Чанг не бяга от това сравнение. "Намираме се общо взето там където бе SpaceX в първите ѝ години. Тя е първа в САЩ, ние сме първи в Китай", каза той в интервю за CNN.

Това е първата ракета, която е разработена и построена изцяло с китайски технологии, казва още той. Някои обаче са скептични към това твърдение. Професор Син Джан, който преподава ракетно инженерство в хонконгския университет по науки и технологии, не вярва, че ракетата е творение само на OneSpace. Освен това е съмнително, казва той, че са успяли да я разработят и построят само за година - на някои компании отнема до 10 години.

Освен това OneSpace е набрала само 78 милиона долара капитал - миниатюрна сума за индустрия, която гълта милиарди.