Спечелването на Световното първенство по футбол от Франция донесе огромна радост на мнозина и стимулира икономиката на страната.

Китайски производител на кухненски уреди обаче бе принуден да се раздели със сериозна сума заради триумфа, донесъл втората световна титла на "петлите".

Компанията Vatti, която е един от основните спонсори на отбора, досега е изплатила 9 млн. долара на клиентите си, заради обещанието да им върне парите за закупената техника, ако Франция спечели Мондиала.

Но това далеч не е крайната сума, тъй като част от дължимите суми все още са неизплатени. Общата цифра, с която ще трябва да се раздели компанията, вероятно ще достигне близо 12 млн. долара, пишат китайски медии.

Създадената през 1992 г. Vatti обеща преди Световното да върне парите на клиентите си, закупили нейния "шампионски пакет" от избрани продукти, ако Франция вдигне трофея.

Компанията обаче е оптимистично настроена, въпреки сериозната сума, с която трябва да се раздели.

"Сумата, която трябва да бъде изплатена, може да бъде много значима, но тя беше включена в нашия годишен бюджет. Това няма да има огромни последици за компанията", заяви представителят на фирмата Уан Жаожао пред China Securities Journal.