Продажбите на интегрални микросхеми в Китай през 2020 г. са се увеличили с 9% и са достигнали 143,4 млрд. долара, информира IC Insights. По този начин китайският пазар остава най-големият в света от 2005 г. насам, според доклад на водеща компания за проучване на пазара на полупроводници.

На чипове DRAM и NAND флаш памет през изминалата година се падат около 30% от общите продажби.

Около 60% от микросхемите (на стойност 86 милиарда долара) бяха интегрирани в електронни системи, които след това бяха изнесени, докато 40% останаха за вътрешния китайски пазар.

IC Insights прогнозира, че КНР и другите страни от Азиатско-Тихоокеанския регион ще увеличат своя общ дял от глобалния пазар на интегрални схеми до 68,1% през 2025 г. спрямо 63,8% през миналата година. В резултат на това съставният годишен темп на растеж през този период ще бъде 9,4%.

Междувременно докладът отбелязва следния факт: въпреки че Китай е най-големият потребител на микросхеми, само малка част от тях се произвеждат в страната и ситуацията няма да се промени в близко бъдеще.

През 2020 г. в КНР са произведени само 15,9% от общия обем на микропроцесорите (22,7 млрд. долара). Освен това китайските компании на се падат едва 5,9% от тази продукция ( за 8,3 млрд. долара), а основната част е произведена от чуждестранни производители, които имат предприятия в Китай, включително TSMC, SK Hynix, Samsung, UMC.