Топ финансисти и директори в Лондон предупреждават, че евентуален вот на британците за излизане на Европейския съюз ще има тежки последствия: икономически хаос, намалени възможности за търговия и спад в ролята на Лондонското сити като основен център за глобален бизнес и финанси.

Инвеститорът Ричард Тайс обаче не смята така. „Най-големият риск е оставането в нещо, което е плоско и не помага на гражданите си", заяви Тайс, който е главен изпълнителен директор на фирмата за инвестиции в имоти Quidnet Capital Partners, цитиран от Bloоmbеrg.

51-годишният бизнесмен, чиято компания управлява недвижими имоти за близо 756 млн. долара, подкрепя кампания в полза на излизането на Великобритания от ЕС.Според него кралството и континентална Европа имат фундаментално различни култури, а неговата страна няма какво да изгуби от тръгването по свой собствен път.

Ричард Тайс е част от малка група от видни фигури от финансовия сектор, които подкрепят публично излизането на Обединеното кралство от съюза. Други казват, че ще застанат зад напускането, ако премиерът Дейвид Камерън не договори съществени промени във връзката на Великобритания с останалата част от Европа - и то по-съществени от тези, които Камерън подкрепя.

Мнението, според което Великобритания трябва да напусне ЕС, до голяма степен се споделя от малцина в управителните съвети на големите компании. Анкета, проведена през април-май сред 1259 членове на лобистката група Институт на директорите, установи, че две трети са се съгласили, че ползите от членството надделяват над негативите. Само сред големите компании 71% от представителите били положително настроени към ЕС.

Заможни или не, поддръжниците на излизането от ЕС се изправят срещу вълна от бизнес лидери, които настояват страната да остане в съюза. Много глобални финансови институции, сред които Citigroup Inc. и германската Deutsche Bank AG изразиха подкрепата си за продължаване на британското членство в ЕС.

Забелязва се тенденция, че тези, които са готови да обмислят излизане, обикновено работят в по-малки и по-малко ориентирани към международния бизнес фирми.

Премиерът на Великобритания обеща да се състои референдум по темата до края на 2017 г., въпреки че няколко бизнес групи призоваваха той да се проведе възможно най-скоро, за да се съкрати периодът на предварителна несигурност.

Междувременно и проевропейски настроените са се обединили в група, наречена „Великобритания е по-силна в Европа", докато тези в подкрепа на излизане от ЕС подкрепят две отделни кампании: „Гласувайте за напускане" и „Напускане.ЕС".