Компанията на легендарния инвеститор Уорън Бъфет Berkshire Hathaway увеличи дела, който притежава в най-големия онлайн търговец Amazon, с 11%. Сега холдинговото дружество от Омаха, Небраска, притежава 537 300 акции на стойност 947 милиона долара от бизнеса за търговия на Джеф Безос, сочат данните от края на второто тримесечие, пише CNBC.

Бъфет съобщи за инвестицията си в Amazon през май, като посочи, че той не стои зад купуването на акциите. Eдин от двамата му високопоставени служители, Тод Комбс или Тед Вешлер, всеки от които управлява акции за над 13 милиарда долара в Berkshire, стои зад първоначалната покупка на акции в Amazon и вероятно зад увеличението на дела през последното тримесечие.

Известно е, че президентът и главен изпълнителен директор на компанията от Омаха се възхищава на основателя на Amazon, Джеф Безос. Те заедно разработват джойнт венчър дружество, чийто бизнес е свързан с грижата за здравето. Въпреки съвместната работа, Бъфет многократно е казвал, че е изпуснал своя шанс за Amazon.

"Amazon надмина всичко, което съм мечтал да направя сам. Ако бях усетил, че тя може да постигне всичко това, щях да я купя. Не знаех, че има такъв потенциал и пропилях възможността си", е признал Оракулът на Омаха още през 2018 година.

Уорън Бъфет притежава акции за над $904 милиона в Amazon

Уорън Бъфет притежава акции за над $904 милиона в Amazon

Berkshire Hathaway е придобила 483 300 акции от гиганта

Някой от служителите му обаче не мисли така и все още опитва да спечели чрез увеличаване на дела на Berkshire в Amazon.

В предходния си отчет за Комисията по ценните книжа и борсите Berkshire разкри увеличение на своя дял в J.P. Morgan Chase с 18% до 59,5 милиона акции и с 22% в Red Hat Holdings до 5,1 милиона. Red Hat беше придобита от IBM за 34 милиарда долара през юли.

Легендарният инвеститор е известен с това, че избягва големи технологични инвестиции, след като тази в IBM не завърши добре през миналата година. През февруари 2017 година обаче Berkshire купи дял в Apple. А през първото тримесечие на 2018 година компанията от Омаха придоби 75 милиона акции от производителя на iPhone.