Базираната в Швейцария компания, която изгради газопровода "Северен поток 2" от Русия до Германия по дъното на Балтийско море, обмисля подаване на заявление за несъстоятелност. Това са казали за Ройтерс два неназовани източника, запознати със ситуацията.

САЩ санкционираха през миналата седмица компанията Nord Stream 2 AG, след като Русия призна независимостта на Донецката и Логанската република, което предизвика "вълна" от икономически санкции от страна на Запада.

Компанията Nord Stream 2 AG, която е собственост на руския държавен газов гигант "Газпром", завърши през септември миналата година "Северен поток 2" на стойност 9,8 милиарда евро, с който се предвиждаше да се удвои капацитета за доставяне на природен газ от Русия за Германия.

Двата източника на агенция Ройтерс са посочили, че Nord Stream 2 AG сега работи с финансов съветник по "изчистването" на някои от задълженията си и може официално да започне производство по несъстоятелност в швейцарски съд още тази седмица.

Нито Nord Stream 2 AG, нито "Газпром" са дали на Ройтерс официален коментар на посочената информация.

Газопроводът с дължина 1230 км фактически не е влязъл в експлоатация, тъй като чакаше сертифициране от Германия, което обаче беше спряно през миналата седмица в резултат на ескалиращата криза в Украйна.

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ издаде изпълнителна заповед на 23-ти февруари, с която упълномощава "прекратяването на транзакции, включващи Nord Stream 2 AG" или "всяко лице, в което Nord Stream 2 AG притежава пряко или косвено 50% или по-голям дял" до 2 март, посочва Ройтерс.

"Газпром" е платил половината от разходите за изграждането на "Северен поток 2". Останалата част от на финансирането на проекта за газопровода на обща стойност общо 11 млрд. долара беше осигурено от британската петролна и газова компания Shell, австрийската OMV, френската Engie и германските Uniper и Wintershall DEA.

Европейските компании участващи в "Северен поток - 2" обявиха инвестициите си в проекта

Европейските компании участващи в "Северен поток - 2" обявиха инвестициите си в проекта

Австрийската OMV обяви инвестицията си в газопровода в размер от 729 милиона евро