Инвестициите на френската компания Engie - един от инвеститорите на проекта "Северен поток 2" - в изграждането на газопровода, възлизат на 987 милиона евро, става ясно от отчета на Engie.

"Кредитите и вземанията по амортизационна стойност включват заем, свързан с финансирането на проекта за газопровод "Северен поток - 2", на обща стойност 987 милиона евро, включително капитализирани лихви", се казва в документа, цитиран от ТАСС.

Партньорите в Nord Stream 2 AG (операторът на строителния проект Nord Stream 2) са европейските енергийни компании: OMV, Wintershall Dea, Shell, Uniper и Engie.

Всички партньори на руския "Газпром" в проекта се ангажираха да осигурят дългосрочно финансиране в размер на 50% от общата стойност на проекта, която се оценява на около 9,5 милиарда евро. Всяка компания би трябвало да се е включила с до 950 милиона евро.

Австрийската OMV обяви инвестицията си в газопровода в размер от 729 млн. евро. Германският концерн Uniper е инвестирал над 700 млн. евро. Към 1 март 2021 година, Wintershall Dea е инвестирала в проекта 730 млн. евро. Shell обаче не разкрива размера на инвестицията си в проекта "Северен поток - 2".

Строителството на газопровода "Северен поток 2" приключи на 10 септември 2021 г., а на 29 декември ръководителят на "Газпром" Алексей Милер обяви, че запълването на втората тръба на газопровода с газ е завършено и той е напълно готов да влезе в експлоатация.

Сертифицирането на проекта обаче е спряно от Германия и процесът не се очаква да бъде възобновен (поне) до средата на годината.

Германия спря временно сертифицирането на "Северен поток 2"

Германия спря временно сертифицирането на "Северен поток 2"

Компанията Nord Stream 2 създава дъщерно дружество в Германия