Една от целите на "КОРАДО-България" през 2018 година ще бъде влизането на публичното дружество в Sofix - търгуваният на Българската фондова борса индекс, включващ най-ликвидните компании. Това заяви за Money.bg Войтех Чамек, главен изпълнителен директор на чешката "КОРАДО Груп".

Независимо дали ще може да покрие всички критерии през 2018 г. - предимно ликвидността и размера на свободно търгуваните акции, необходими за SOFIX, дружеството ще работи за постигането на тази цел с маркет-мейкъра "Елана Трейдинг, обясни още Войтех Чамек. Той допълни, че компанията поддържа редовен диалог с Българската фондова борса.

През месец ноември публичното дружество, което произвежда радиатори, бе прието в премиум сегмента на Българската фондова борса. В него влизат само компании, които отговарят на специални критерии. Премиум сегментът се определя като "лицето" на родната борса. Към момента това са само пет други дружества.

За последните три години цените на акциите на дружеството са се повишили 4,2 пъти. Пазарната капитализация пък доближава 100 милиона лева.

Интересът на инвеститорите е движен от солидните финансови резултати на "КОРАДО-България".

Предварителният финансов отчет на компанията за 2017 г. показва, че дружеството е постигнало 63% ръст на печалбата преди данъчно облагане, 30% увеличение на продажбите и 14% повече продадени броя радиатори в сравнение с 2016 година.

"КОРАДО-България" отчете рекордна 2017 година

"КОРАДО-България" отчете рекордна 2017 година

Ръстът на печалбата е 63%, а продажбите растат с 30%

Компанията продължава с инвестициите. Дружеството от град Стражица придоби нов парцел. Към момента тече процедура по реконструиране и реновиране, за да бъде интегрирана напълно земята и сградата, която съществуваше на нея, към досегашната й собственост. За начало тя ще бъде жизненоважна част от логистистичния процес, като по-нататъшното й използване ще бъде решено с напредване на дейностите по реконструкцията, обясни още Войтех Чамек.

"КОРАДО-България" дава работа на 250 души. Групата влиза в България в края на 90-те години на миналия век с желанието за инвестиции у нас. Харесва съществуващия завод в града, който вече произвежда радиатори, и печели търга, разказва Томаш Коллерт, председател на Надзорния съвет на българското дружество.