Крадци проникнаха в златна мина и откраднаха 12 килограма злато. Престъпниците са нахлули в рудника "Калголд" на компанията Harmony Gold Mining, който се намира в северозападната част на Южна Африка и са отмъкнали благородния метал.

Обирът е извършен през нощта, в него са участвали поне 8 тежковъоръжени мъже, които са успели да проникнат в "строго охранявани" съоръжения за съхранение на злато, обезвредили са охраната и са отмъкнали 12 кг необработени златни слитъци.

"Златото, което беше заключено във фурната, за да се охлади, беше откраднато. След това крадците избягаха с едно от превозните средства за охрана на мината", разказват очевидци пред местни медии. Според полицията обирът е дело на професионалисти.

Откраднатото злато се оценява на 6 млн. южноафрикански ранда (около 500 000 долара) по настоящи цени. То вероятно ще бъде продадено на черния пазар.

Случилото се е значителен пробив в сигурността в мината, а инцидентът се разследва. "Златото се съхраняваше в мината при големи мерки за сигурност. Беше безразсъдна атака, за щастие никой не беше ранен", казва говорителят на компанията Лорън Фури.

Това не е първият път, когато мината "Калголд" е мишена на престъпна атака. През 2015 г. 6-има души бяха арестувани по обвинение в конспирация и подготовка за грабеж в мината.

Големите минни компании в Южна Африка от години водят битка с нелегалния добив на злато. За тази цел те са насочили сериозни инвестиции и използват модерни технологии. Само пред миналата година са арестувани почти 1400 незаконни миньори.