През лятото на 2021 г. летище Бургас, третото най-голямо в България по брой превозени пътници, се превръща в дом на още един авиопревозвач. Бюджетната авиолиния Wizz Air обяви пред журналисти днес, че ще открие лятна база в крайморския град и ще отвори нови седем маршрута и ще разположи там още един самолет.

Базата ще бъде сезонна, посочи Андраш Радо, старши мениджър "Корпоративни комуникации" в Wizz Air — от 10 юни до 12 септември. Авиокомпанията и операторът на летището "Фрапорт България" очакват през 2021 г. Бургас да се радва на повишен интерес от туристи от цяла Европа. Те залагат, че заради локдауна през 2020 г. има натрупано желание от туристите да пътуват — особено до летни дестинации като Бургас.

Новите дестинации ще бъдат Дортмунд, Тел Авив, Киев, Ливърпул, Познан, Айндховен и Турку.

Wizz Air работи в България от септември 2005 г. Оттогава компанията е превозила близо 19 млн. пътници от летищата в София, Варна и Бургас до 65 локации в 23 държави. У нас авиопревозвачът досега имаше две бази, които са дом на общо девет самолета — четири Airbus A321 и пет A320.

2020 г. бе трудна за туристическата индустрия, включително за авиокомпаниите и летищните оператори. През миналата година броят на превозените от Wizz Air пътници се срива до 16,6 млн. от 41,7 млн. през 2019 г. "Фрапорт България" пък отчита почти 80% спад на преминалите пътници през аерогарите в Бургас и Варна.

Надеждите са, че през 2021 г. имунизационният процес и натрупаното желание за пътуване ще увеличат пътниците.

"На летищата в Бургас и във Варна "Фрапорт България" прави всичко по силите си, за да се адаптира към настоящата ситуация, така че да осигури максимална защита на пътниците и служителите. Ние отворихме вратата си възможно най-широко и сме изключително щастливи, че водещата авиокомпания Wizz Air вижда в "Летище Бургас" чудесна възможност за откриване на сезонна база, предлагайки вече общо 14 маршрута. Това е значително увеличение и ние можем само да си пожелаем да запазим възможно най-много от тези маршрути активни през цялата година в Бургас", каза д-р Франк Кванте, главен изпълнителен директор на "Фрапорт България".