Районът с особен статут в рамките на Китайската народна република Макао обяви, че затваря казината през следващите две седмици заради епидемията от коронавирус, предаде Bloomberg. До момента в града има десет потвърдени случая на заразени с вируса.

На територията на ръководената от Хо Ят-Сенг област има общо 38 игрални зали, което го превръща в най-големия хазартен център на света, въпреки понижаващите приходи през последните години, предаде Zero Hedge. Очаква се новата регулация, с която се въвежда най-дългия период на затваряне на казината, да се превърне в поредната причина за финансовите им проблеми.

За последен път подобна мярка беше въведена преди две години, когато градът и територията край него бяха застрашени от изключително силния тропически тайфун Мангхут. Тогава обаче извънредното решение беше само за период от два дни, което го прави второто най-продължително спиране на работа на хазартните дейности след настоящото.

След като стана ясно, че казината ще спрат работа в следващите две седмици, индексът на техните акции изгуби 4% от стойността си по време на търговията във вторник. Най-големите губещи са ценните книги на MGM China Holdings и Galaxy Entertainment Group.

Приходите на хазартните зали в града бележат понижаване през последните дванадесет месеца, в синхрон със забавянето на Китай, рецесията в Хонконг, динамиките в търговската война, а сега и епидемията от коронавирус.

"Това наистина е екстремна мярка", коментира борсовият анализатор към China Renaissance Securities HK Анджела Хан Лий. "Краткосрочната печалба на казината може да се срине в отрицателна територия."

Освен казината, транспортът в града ще се движи с разреден график, много компании ще спрат временно дейност, а властите посъветваха населението да остане под домашна карантина. В града живеят около 600 хил. души. Забранено е жители на провинциите Ухан и Хубей да посещават Макао, освен ако не предоставят медицинско свидетелство, че не страдат от вируса.