Автомобилният гигант Mercedes-Benz Vans ще построи първата си фабрика, изцяло за електрически ванове в Явор, Полша, съобщава Reuters. В момента се очаква одобрение на условията по сделката от страна на полските власти, както и подписване на субсидии за инвестицията в страната, съобщават от компанията.

Производителят на микробуси - подразделение на Mercedes-Benz, подписа договор с полското правителство и други партньори да добави фабриката за микробуси към своя завод в град Явор, където в момента произвежда двигатели с вътрешно горене и батерии за Mercedes-Benz Cars.

Фабриката ще бъде четвъртата в европейската мрежа за производство на ванове на Mercedes-Benz, която се реорганизира към производство само на електромобили, изградени на платформата VAN.EA.

Mercedes-Benz въвежда абонаментна такса за висока скорост

Mercedes-Benz въвежда абонаментна такса за висока скорост

На този фон автомобилният гигант иска да направи своите електромобили още по-бързи

Евентуално разширяване на завода чрез съвместно предприятие с американския производител на електрически ванове Rivian няма да се осъществи, тъй като американската фирма е променила приоритетите на планираните си проекти, се казва в изявление на Rivian.

Двете компании обявиха през септември, че планират съвместно предприятие за производство на електрически ванове във фабрика в Полша, Унгария или Румъния през следващите няколко години.

Днес от Rivian обявиха, че ще се съсредоточат върху настоящия си бизнес.