Германският профсъюз в сферата на услугите Verdi обяви национална стачка във веригата хипермаркети Real. Синдикатът настоява 34 000-те служители на търговската верига да сключат колективен трудов договор със собственика на компанията - METRO.

Според профсъюза METRO се е измъкнала от подписването на подобно споразумение, за да може да наема нови служители по-евтино, и е оставила 4500 служители на срочни договори, за да намали разходите.

Потенциалната сделка със служителите на Real обаче не е сред приоритетите на METRO, тъй като компанията се опитва да продаде търговската верига, за да се съсредоточи върху бизнеса си на едро.

Стачката няма да разколебае решимостта на METRO да се раздели с хипермаркетите си. "Ние се стремим да продадем Real като цяло", потвърди изпълнителният директор на METRO Олаф Кох в изявление.

За продажбата се разбра през септември, а най-вероятните кандидати за хипермаркетите са компании за частен капитал.

METRO е сред 5-те най-големи търговци на храни в Германия, но обявените за продажба хипермаркети трудно се справят конкуренцията на най-големия европейски пазар.

Изпълнителният директор на Real Хенинг Гезеке разкритикува стачката и планирания протест пред централата на METRO в Дюселдорф, твърдейки, че ще навредят на бизнеса и на персонала точно когато започва сезона на пазаруването в края на годината.

Ръководството описва като "нереалистичен" призива да поднови колективния трудов договор с Verdi и уверява, че магазините на Real ще останат отворени въпреки стачката.