Японски гигант в търговията със здравни и козметични продукти стъпва на още един пазар на Балканите като ще отвори първия си магазин в Румъния. Компанията Miniso, която оперира в над 70 държави и има придохи от 1,8 милиарда долара за 2017 година, ще открие обект в Букурещ, като планира да има 40 такива в северната ни съседка до 2020 година. Засега на Балканите тя развива дейност само в Гърция.

Магазинът в Букурещ ще се намира в един от моловете в румънската столица, а следващият обект на веригата ще отвори в края на тази седмица, става ясно от официално съобщение, цитирано от сайта SeeNews.

"Отдавна планираме Miniso да наврезе в Румъния. Убедени сме, че ще имаме успех, както във всички останали страни, където отчитаме бърз растеж на бизнеса си от 2013 година", коментира ръководителят на веригата за страната Джейк Лиу.

Miniso е основана през 2013 година в Токио, като в обектите на компанията се предлагат разнообразни потребителски стоки. За 4 години от създаването си веригата отваря 2600 магазина, като присъства в повече от 70 държави, включително в САЩ, Канада, Русия, Сингапур, Малайзия Хонконг, Макао и други.

Засега най-големият пазар за Miniso е Индонезия, следвана от Индия и Филипините. В бъдеще компанията планира да отвори магазини и в Унгария. 

Продажбите на компанията за първата половина на 2018 година възлизат на 380 милиона долара.