Намеренията на Китай за създаване на мощна индустрия за производство на чипове придобиват все по-ясни очертания. По данни на браншовата организация SEMI, над 40% от новите предприятия за полупроводници в периода 2017-2020 г. ще се разположат в Китай.

В близките три години в света да бъдат отворени 62 предприятия за полупроводникова продукция. 26 от тях или 42% от общия им брой, ще бъдат построени на територията на Китай. Повечето от новите предприятия ще се занимават със серийно производство на чипове, като ще има и такива за изследвания и разработки (R&D), сочи докладът на SEMI.

През 2017 г. в Китай ще заработят шест нови полупроводникови предприятия. Пикът във въвеждането на нови производствени мощности се очаква през 2018 г., когато в страната ще започнат работа 13 завода за чипове.

Темповете на строителство на нови предприятия за чипове в Китай се очертава като най-високият в света. На второ място по този показател за периода 2017-2020 г. е Северна Америка, където трябва да заработят 10 нови полупроводникови производства. Следват Тайван с 9 завода и Европа, Южна Корея и Япония с общо 17 предприятия.

Бумът в строителството на полупроводникови заводи ще превърне в Китай в най-големия пазар за продажби на оборудване за чипове. Според данните на SEMI, тази година Китай ще генерира около 6,7 млрд. долара от общия оборот на пазара на машини за производство на чипове, който се оценява на 39,7 млрд. долара, пише TechNews.bg.