Dubai International Airport, най-голямото по брой обслужени пътници в света, отчита 40% по-малко трафик през първото полугодие на 2021 г. спрямо същия период на миналата година, заяви главният изпълнителен директор, цитиран от AP. Спадът идва в момент, в който по-заразните варианти на коронавируса продължават да тежат върху световната авиационна индустрия. Главният изпълнителен директор Пол Грифитс остава оптимистично настроен.

През първото полугодие през летището в Дубай са преминали 10,6 млн. пътници, което е "много позитивно", казва Грифитс. "Заедно с облекчаването на ограниченията, ще донесе добър край на годината", уверен е той.

През 2019 г., преди пандемията да удари, през аерогарата са преминали 86,4 млн. пътници. Летището в Дубай е най-голямото в света през последните седем години, като успя да изпревари и да задържи преднината си пред британското Heathrow.

Въпреки че Обединените арабски емирства премахнаха забраната за влизане на граждани от Индия, Пакистан, Непал и Шри Ланка, които са дом на голяма част от чуждестранната работна сила във федерацията, строгите изисквания за ваксинация все още спират много от тях да влизат в страната.

"Всички тези южноазиатски пазари са изключително важни за Дубай", казва Грифитс. Той посочва още, че летището обичайно обслужва и голям брой транзитни полети от тях до Европа.

Миналата седмица Великобритания премахна ОАЕ от "червения списък". Досега пътуващите от страната към Острова трябваше да се карантинират за 10 дни в скъпи хотели. Лондон е най-популярната дестинация от Дубай през 2020 г. с 1,15 млн. пътници. Грифитс отказва да посочи колко голям е финансовият удар поставянето на ОАЕ в "червения списък", но заяви, че това е имало "много, много значим ефект върху икономиката и на двете страни".

Залогът за Дубай наистина е голям. За разлика от другите страни в региона, местната икономика тук зависи не само от петрола, но и от туризма.

След като пандемията удари, летището съкрати 5 000 души, като все още не е възстановило на работа никого от тях.