Американският спортен гигант Nike прекрати взаимоотношенията си с руската тенисистка Мария Шарапова, обяви компанията в понеделник, цитирана от сп. Fortunе.

По-рано същия ден спортистката съобщи, че не е успяла да премине допинг тест на Откритото първенство по тенис на Австралия (Australian Open). Тя била уведомена от Международната тенис федерация (ITF), че били положителни пробите за мелдоний, който бил прибавен към списъка на забранените субстанции и методи на Световната антидопингова агенция на 1 януари 2016 г. Шарапова заяви, че е приемала лекарството легално в продължение на 10 години.

„Натъжени сме и сме изненадани от новината за Мария Шарапова. Решихме да прекратим отношенията си с Мария, докато тече разследването. Ще продължим да следим ситуацията”, съобщи Nike в свое изявление.

Сделката е струвала поне 12,5 млн. долара на година. Маркетинговият консултант Нигел Къри заяви пред Business Insider, че рекламният договор между Nike и Шарапова е бил на стойност 100 млн. долара за осем години – най-голямото споразумение на спортния гигант с жена спортист.

Adidas "скъса" договора за спонсорство с Международната федерация по лека атлетика

Adidas "скъса" договора за спонсорство с Международната федерация по лека атлетика

Организацията ще загуби милиони долари

Днес стана ясно, че швейцарският производител на луксозни часовници TAG Heuer и германската марка спортни автомобили Porsche последват примера на Nike Inc. и също прекратяват връзките си с Мария Шарапова, добавя Bloombеrg.

Резултатът от допинг теста може да струва на Шарапова мястото в Летните олимпийски игри 2016 г., наградата от 298 000 долара, която спечели през януари на Откритото първенство по тенис на Австралия, както и други рекламни договори.

Шарапова е спечелила 29,7 млн. долара през 2015 г., което я превърна в най-високоплатената жена спортист в света според Forbes и на 26-о място в света измежду всички спортисти.

Едва 23% от паричните награди са дошли от печалби в тенис турнири. Останалите 23 млн. долара са били спечелени от рекламни договори с компании, сред които Avon Products Inc. и бутилираната вода Evian, собственост на Danone SA.

Допинг тестът бил проведен на 26 януари преди да бъде изследван от акредитираната лаборатория на Световната антидопингова агенция. ITF обяви, че Шарапова ще бъде временно отстранена от 12 март.

Тенисиската изпитваше трудности през последната година, след като се оттегли от миналогодишния турнир в САЩ заради травма на десния крак. Наскоро отпадна и от турнира BNP Paribas Open в американския град Индиън Уелс заради травма на лявата ръка.

На 18-годишна възраст руската тенисистка стана номер едно в света. Мария Шарапова ще навърши 29 години следващия месец, а в момента заема 6-о място според Женската тенис асоциация.

„Знам, че с това се изправям пред последствия. Не искам да слагам край кариерата си по този начин и наистина се надявам, че ще получа още един шанс да играя тази игра”, призна Шарапова.

След Adidas и Nestle се отказа от Международната федерация по лека атлетика

След Adidas и Nestle се отказа от Международната федерация по лека атлетика

След допинговия скандал със състезатели от Русия IAAF изгуби спонсори