Нов ферибот ще плава от Бургас до грузинския град Батуми. Очаква се това да стане от началото на юли. Новината съобщи днес изпълнителният директор на Пристанище Бургас Диян Димов, цитиран от БТА.

Днес той участва в Бургас в Международния морски форум "BeFоR_BeGREEN", на който експерти дискутират новите аспекти при развитието на "синята" икономика в следващите десетилетия.

През 2014 година корабът "Дружба" бе първият, който започна плаване по линията. Новият ферибот, който ще се движи по маршрута, е "Вилнюс". Той ще е вторият ро-ро плавателен съд, който ще обслужва маршрута между пристанищата на Бургас и Батуми. Услугата ще започне като превоз на товари и пътници по трасето.

Диян Димов посочи, че за осъществяването на идеята е извършена усилена работа с Министерството на транспорта, Гранична полиция, МВР.

Намеренията са "Вилнюс" да извършва курсове веднъж седмично. Украинска фирма ще бъде оператор на втора ро-ро линия. Предстои изграждане на митнически пункт и фитосанитарен контрол на порта в Бургас.

Зелена светлина за фериботната линия Русе - Гюргево

Зелена светлина за фериботната линия Русе - Гюргево

Линията трябва да стартира юни 2022-а