Нова Зеландия изуми цялата енергийна индустрия, като наложи ново ограничение за търсенето на петрол и газ в своите води като част от усилията за борба с промяната на климата, предава CNN.

Министър-председателят Джасинда Ардерн съобщи, че правителството "повече няма да издава разрешения за петролни и газови проучвания". И посочи, че това е "следваща стъпка в преминаването от фосилни горива към въглеродно неутрална икономика".

Петролната индустрия в страната бързо изрази гнева си.

"Решението представлява загуба и за икономиката, и за природата на Нова Зеландия. То най-вероятно ще заплаши работни места и ще означава по-високи цени за потребителите", заяви Камерън Меджуик, CЕО на Асоциацията на производители и на петрол в Нова Зеландия.

По думите му, просто в бъдеще петролът трябва да бъде внасян от други страни, което може да означава, че цената му ще е по-висока. Той посочи още, че компаниите са направили огромни инвестиции и тези вложения отиват на вятъра.

Индустрията дава работа на 11 000 души "в пикови моменти" и част от тези работни места са заплашени.

Правителството отговори, че петролната индустрия трябва да използва своята експертиза в други области, които са по-устойчиви от икономическа и природна гледна точка, като изкопаването на материали за соларни панели.

Най-мръсният източник на петрол в света иска да е "зелен". Възможно ли е?

Най-мръсният източник на петрол в света иска да е "зелен". Възможно ли е?

Подобно раздвоение забелязваме и в Норвегия и Калифорния