Google е съобщила на бизнес партньорите си в Турция, че няма да може да работи с тях по новите телефони с Android. Така новите модели, които ще бъдат продавани в страната, остават без всички услуги на технологичния гигант - Google Maps, YouTube, Gmail, Search и други, предава Reuters. Ограниченията са същите, които Huawei изпитва в момента със своите модели.

Проблемът с южната ни съседка идва от решение на турската антимонополна агенция, според която Google е нарушила законодателствтото в областта на защитата на конкуренцията. Компанията вече бе глобена със $17,4 милиона през септември 2018 г. и трябваше да въведе определени промени в начина, по който работи, в следващите шест месеца.

Според агенцията и нейно решение от 7 ноември, Google не е направила необходимите промени и все още не позволява промяна на търсачката по подразбиране. И наложи допълнителна глоба от 0,05% от общите приходи на Google на дневна база, докато проблемът не бъде разрешен. Компанията има нов 60-дневен срок.

Жалбата бе подадена от руската търсачка Yandex.

Ограниченията засягат само новите модели, които няма да получат лиценз за Google Mobile Services, които включват и Google Play Store.