390 хил. потребители на турската криптоборса Thodex се оказват без достъп до инвестициите си и подозират, че собственикът ѝ е избягал в чужбина със средствата, пише Bloomberg.

Официален сигнал до властите е бил подаден в сряда, казва пред агенцията адвокат Огуз Еврен Килич, който представлява част от потребителите. По думите му, става въпрос за стотици милиони долари. Прокуратурата вече е започнала проверка.

Фарук Фатих Озер, главен изпълнителен директор и основател на криптоборсата, не може да бъде намерен и се твърди, че е напуснал страната — вероятно с полет в сряда вечер към Албания, според местна новинарска агенция.

Докато властите и инвеститорите се опитват да разберат какво се е случило с Озер, Thodex и вложените средства, политиците призовават за бърза регулация на криптопазара. Миналата седмица Анкара забрани използването на криптовалути за разплащане.

В средата на март Thodex започна кампания, с която да увеличи потребителите си, като твърдеше, че ще раздаде милиони dogecoin на новорегистрираните. На интернет страницата се твърди, че са раздадени 4 млн. dogecoin, но в социалните мрежи много хора се оплакват, че не са получили нищо.

Самата компания твърди, че спирането на борсата се дължи на "партньорско предложение" и услугите няма да работят "четири-пет работни дни", а инвеститорите не трябва да се притесняват.