Играе ви се баскетбол, но нямате топка? Започва да вали дъжд, а нямате чадър? Батерията на телефона ви скоро ще се изтощи?

Услугите на споделената икономика в Китай, които бързо растат, могат да са ви полезни.

За едва 2 юана (0.30 цента) на час Нейт Лю, студент в Пекин, наема топка за баскетбол от вендинг машина, като сканира баркод със смартфона си, разказва Reuters. "Загубих моята топка и не исках да обикалям наоколо и да питам дали някой може да ми заеме, затова реших да пробвам", казва той.

На стотици километри на юг в Шънджън, където времето е доста по-дъждовно, компания пусна 20 000 "споделени" чадъра. Те могат да бъдат отключени отново чрез сканиране на баркод през смартфона и струва половин юан (0.07 цента) за 30 минути. Основателят на E Umbrella Sharing твърди, че чадърите могат да бъдат оставени "където е удобно" на клиентите.

12 фирми, които предлагат под наем мобилни устройства за зареждане на батерии на смартфони, таблети и други, са успели да получат 1.13 милиарда юана финансиране. А само през април и май т.г. подобни компании са капитализирани с 1.69 милиарда юана (247 милиона долара).

Според данни на китайското правителство споделената икономика се очаква да порасне с 40% тази година до 4.83 трилиона юана (705 милиарда долара), а до 2020 г. се очаква да представлява една десета от брутния вътрешен продукт.

Но докато китайците приветстват иновациите, някои критици твърдят, че търсенето на подобни услуги не е достатъчно голямо и печалбата от този модел е нереална цел.

"Младите хора приемат като начин на живот идеята да наемат неща, които им трябват, вместо да ги купуват", казва Ема Жу, инвестиционен директор в базирания в Пекин фонд Innoangel. "Но този модел няма да работи във всяка ситуация", смята още тя.