Авиокомпанията Peach Aviation ще стане първият японски превозвач, който ще приема Bitcoin за плащане на самолетни билети. Целта на компанията е да привлече повече туристи от други части на Азия, пише Bloomberg.

Криптовалутата ще може да се използва за резервиране на места в самолетите от края на тази година, коментираха от Peach Aviation в изявление от днес. Превозвачът добави, че промяна в японския закон за разплащанията от април е помогнала за улесняване на решението.

Peach Aviation ще увеличи и връзките с местните власти и регионални компании, за да спомогне за разпространението и използването на валутата, сочи още изявлението.

"Искаме да насърчим посетителите от чужбина и да съживим японските региони", коментира пред репортери в Токио Шиничи Инуе, главен изпълнителен директор на Peach Aviation.

Биткойнът набира популярност като система за цифрови плащания, която позволява на потребителите навсякъде по света да извършват директни сделки, без да се налага намесата на посредници, регулатори или централни банки.

Дигиталните пари скочиха с 13% в понеделник до рекордните 2 187 долара, с което разписаха нов исторически връх.

Биткойнът поскъпна, след като стана платежно средство в Япония

Биткойнът поскъпна, след като стана платежно средство в Япония

Валутата тръгна нагоре