Китайският стартъп за автономни автомобили Pony.ai проведе още един кръг финансиране, а оценката ѝ набъбна до $5,3 млрд., съобщават от компанията, цитирани от CNBC.

Общата инвестиция през този рунд бе $267 млн., а сред най-големите инвеститори бе Ontario Teachers" Pension Plan Board. Общо, Pony.ai е набрала $1 млрд. до днес.

Pony.ai е конкурент на компании като Waymo, подразделението на Alphabet за автономни автомобили. Китайската компания произвежда и продава нужната технология за създаването на автономни коли и си партнира с редица големи производители.

Pony.ai има централи в Калифорния и Гуанджоу, като вече тества автономни коли на пътя. Заради регулациите обаче все още е нужно в тях да има човек зад волана.

Още през 2018 г. тя пусна т. нар. robotaxi в китайския град и работи по планове за тест на автономни автомобили в Шанхай. Тестове за роботизирани таксита се проведоха и в САЩ, но бяха замразени заради пандемията.

Pony.ai вече има партньорства и е получила инвестиции от големи производители като Toyota и китайската държавна FAW.

Очаква се автономните автомобили да носят огромни приходи във втората най-голяма икономика в света. McKisney прогнозира, че те ще отговарят за 66% от пътуваните километри в Китай до 2040 г. Това би генерирало пазар на стойност $1,1 трлн. от услуги и $900 млрд. в продажби на автомобили.