Volkswagen не се е отказала от продажбата на част от акциите на Porsche, съобщават източници пред Reuters. Германският концерн обмисля първично публично предлагане на производителя на луксозни спортни автомобили, като целта е с приходите да подкрепи прехода си към електрическа мобилност.

Изчислява се, че Porsche, като отделна компания, може да получи оценка между €45 млрд. и €90 млрд. Пазарната капитализация на цялата VW група е €110 млрд.

Спекулации за евентуално листване на Porsche се появиха през последната година, но засега няма взето решение заради сложната структура на акционерите в компанията, казват източниците.

По-рано германският бизнес вестник Handelsblatt писа, че семействата Порше и Пиех, които контролират Porsche SE, най-големият акционер във Volkswagen, обмислят да продадат част от дела си, за да финансират придобиване на акции в Porsche.

Семействата контролират 31,4 процента от Volkswagen и 53,3 процента от гласовете чрез Porsche SE. Изданието писа, че те могат да продадат акции на стойност €15 млрд., с което ще останат най-големият акционер във Volkswagen.